Despre Noi

Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni s-a dat în folosinţă în anul 1897 sub denumirea Spitalul Plasei Plăgineşti, construcţia acestuia începând în anul 1894.
La darea în folosinţă, pe frontispiciul spitalului se afla scris cu litere in basorelief "SPITALUL RURAL REGINA ELISABETA PLAGINESTI", spitalul fiind prevăzut cu 25 de paturi şi avand încadrat cu un medic generalist, o moaşă, o supraveghetoare, un subchirurg (care gestiona şi bunurile spitalului), un farmacist şi două femei de serviciu.
La 01 martie 1940, bunurile mobile şi imobile ale spitalului (proprietatea statului), constau în:
- suprafaţa totală de teren - 18.216 mp
- clădiri din zid masiv în suprafaţă totală de 1245mp, compuse din cinci corpuri de casă cu un total de 59 camere şi dependinţe din care 16 rezerve pentru personalul spitalului, 43 pentru bolnavi şi bucătărie.
- terenul liber din jurul clădirilor, 16971 mp, este destinat pentru gradina spitalului plantata cu pomi fructiferi.

Specializarea unitatii sanitare din comuna Dumbraveni este in prezent de Psihiatrie Cronica. Amplasarea institutiei este una favorabila, cu deschidere la drumul E85, drum de interes national si international. Populatia arondata acestui spital este de peste 40.000 de locuitori din 12 comune inconjuratoare. Datorita localizarii, camera de primiri urgente este intens utilizata,unul dintre motivele principale fiind reprezentat de numarul ridicat de accidente rutiere.
Printre facilitatile oferite de spital, regasim:
- accesul permanent la apa potabila,provenita dintr-un put forat cu o adancime medie de 105m - un bazin de depozitare cu o capacitate de 100mc
- spalatorie proprie cu canalizare
- centrala termica proprie alimentata cu combustibil de tip motorina.
Mai mult in incinta spitalului prin programul de terapie ocupationala gasim un atelier mecanic , tamplarie ( dulgherie , sculptura , pictura) dar si o sera de legume si flori avand o suprafata de 140mp
Avem centrala telefonica proprie cu aproximativ 20 de circuite si o retea de peste 20 de calculatoare aflate in sectii , birouri , camera de garda , magazie , etc.
Mai avem in dotare si un grup generator nou care asigura functionarea unitatii in cazul intreruperii curentului electric .
In plus recent a fost construit si un lacas de cult in curtea spitaluilui pentru bolnavii care au nevoie de reculegere spirituala.
Inca de la inceputuri in spital se efectuau operatii chirurgicale cu succes de catre medici renumiti ai timpului precum dr. Martinciuc si dr.Stoian.
In decursul anilor structura si capacitatea spitaluilui s-a imbunatatit, ajungand in prezent la un numar de 135 de paturi de spitalizare continua si 4 paturi de spitalizare de zi.

Fiind situat într-o zonă viticolă întinsă, un important procent al pacienţilor internaţi este al celor suferind de dependenţă etanolică, pentru aceştia intervenindu-se nu numai medicamentos şi psihoterapeutic, ci şi prin terapie ocupaţională