Despre Noi

Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni s-a dat în folosinţă în anul 1897 sub denumirea Spitalul Plasei Plăgineşti, construcţia acestuia începând în anul 1894.
La darea în folosinţă, pe frontispiciul spitalului se afla scris cu litere in basorelief "SPITALUL RURAL REGINA ELISABETA PLAGINESTI", spitalul fiind prevăzut cu 25 de paturi şi avand încadrat cu un medic generalist, o moaşă, o supraveghetoare, un subchirurg (care gestiona şi bunurile spitalului), un farmacist şi două femei de serviciu.
La 01 martie 1940, bunurile mobile şi imobile ale spitalului (proprietatea statului), constau în:
- suprafaţa totală de teren - 18.216 mp
- clădiri din zid masiv în suprafaţă totală de 1245mp, compuse din cinci corpuri de casă cu un total de 59 camere şi dependinţe din care 16 rezerve pentru personalul spitalului, 43 pentru bolnavi şi bucătărie.
- terenul liber din jurul clădirilor, 16971 mp, este destinat pentru gradina spitalului plantata cu pomi fructiferi.

Specializarea principala a unitatii sanitare din comuna Dumbraveni este in prezent sectia de Psihiatrie Cronica. Amplasarea institutiei este una favorabila, cu deschidere la drumul E85, drum de interes national si international. Populatia arondata acestui spital este de peste 40.000 de locuitori din 11 comune inconjuratoare. Datorita localizarii, camera de primiri urgente este intens utilizata,unul dintre motivele principale fiind reprezentat de numarul ridicat de accidente rutiere.
Printre dotarile spitalului, care se afla la standarde reduse, regasim:
- accesul permanent la apa potabila,provenita dintr-un put forat cu o adancime medie de 105m - un bazin de depozitare cu o capacitate de 100mc
- spalatorie proprie cu canalizare
- centrala termica proprie alimentata cu combustibil de tip motorina.
Mai mult in incinta spitalului prin programul de terapie ocupationala gasim un atelier mecanic , tamplarie ( dulgherie , sculptura , pictura ) dar si o sera de legume si flori avand o suprafata de 140mp
Avem centrala telefonica proprie cu aproximativ 20 de circuite si o retea de peste 20 de calculatoare aflate in sectii , birouri , camera de garda , magazie , etc.
Mai avem in dotare si un grup generator nou care asigura functionarea unitatii in cazul intreruperii curentului electric .
In plus recent a fost construit si un lacas de cult in curtea spitaluiu pentru bolnavii care au nevoie de reculegere spirituala.
Inca de la inceputuri in spital se efectuau operatii chirurgicale cu succes de catre medici renumiti ai timpului precum dr. Martinciuc si dr.Stoian.
In decursul anilor structura si capacitatea spitaluilui s-a imbunatatit ajungand sa cuprinda la 01.01.2010

Sectia Psihiatrie Cronici 90 paturi
- Compartimentul Boli Cronice 20 paturi
- Centrul de Sanatate Dumitresti :
- Comp.Boli Cronice : 10 paturi
- Comp.Pediatrie : 10 paturi
- Farmacie
- Laborator de analize medicale
- Laborator de radiologie si imagistica medicala
- Compartiment de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale
- Aparatul functional – la nivelul unitatii functioneaza un comitet director compus din manager , director medical , director financiar – contabil si director administrativ .
In prezent spitalul functioneaza in sistem pavilionar cu doua pavilioane de bolnavi psihici , un pavilion cu boli interne , un pavilion radiologie si farmacie si cladiri anexe cu spalatorie magazie , garaje , atelier bloc alimentar , centrala termica . Numarul salariatilor angajati la spital erau 141 dupa cum urmeaza : 5 medici ,4 medici rezidenti , 1 psiholog , 1 asistent social , 1 farmacist , 45 asistenti medicali , 1 registrator medical . 23 de infirmiere ,12 ingrijitoare curatenie , 3 spaltorese , 30 muncitori , 2 paznici si 13 personal TESA administrative.

La 01.01.2012, structura spitalului era următoarea
- Secţia Psihiatrie Cronici - 60 paturi
- Secţie Boli Cronice (Psihosomatică) - 35 paturi
- Camera de gardă – 6 paturi
- Staţionar de zi – 15 locuri
- Laborator de analize medicale
- Laborator de radiologie şi imagistică medicală
- Compartiment de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale
- Compartiment psihologie şi asistenţă socială.

În anul 2012, numărul salariaţilor angajaţi la spital era 99: 4 medici, 6 medici rezidenţi, 1 psiholog, 1 asistent social, 1 biolog, 32 asistenţi medicali, 12 de infirmiere, 7 îngrijitoare curăţenie, 2 spălătorese, 2 bucătărese, 20 muncitori şi 11 personal TESA administrativ.
Secţia de Psihiatrie Cronici de 90 de paturi este singura din judeţ în condiţiile în care incidenta afecţiunilor psihice a crescut foarte mult.
Fiind situat într-o zonă viticolă întinsă, un important procent al pacienţilor internaţi este al celor suferind de dependenţă etanolică, pentru aceştia intervenindu-se nu numai medicamentos şi psihoterapeutic, ci şi prin terapie ocupaţională
Pe lângă aceasta se cunoaşte că pe raza judeţului Vrancea nu există un Cămin Spital pentru afecţiuni neuro–psihice, aceste cazuri fiind aduse de pe raza întregului judeţ în secţia spitalului din Dumbrăveni.
. Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni este Centru de Practică pentru Universitatea Petre Andrei din Iaşi – Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială şi Universitatea Ecologică Bucureşti – Facultatea de Psihologie.